Cecilia Holmberg

Tolv år med basket i fokus!

Cecilia Holmberg

Jag heter Cecilia Holmberg, fyller snart 18 år och kommer från Bjärred och klubben Lobas Basket.

Min familj består av tre syskon, mamma och bonuspappa. Just nu pluggar jag och spelar basket i Luleå för Basketgymnasiet där (BG Luleå). Jag började spela basket när jag var sex år och har alltså snart varit aktiv i tolv år.

Basket har nog alltid varit ett självklart val för mig. Dels för att båda mina föräldrar spelat basket och på så sätt har jag ”fötts in i sporten”, men också för att jag alltid tyckt om det väldigt mycket, och känt att det var ”min grej”. Även för att jag alltid känner likadant varje gång jag kliver på planen, till och med nu, 11 år senare. Det är fortfarande den bästa känslan jag vet!

Basket tar upp nästan all min tid, men när jag inte tränar går jag i skolan eller är hemma och pluggar. När jag inte gör det, så umgås jag gärna med familj och vänner.

En vanlig vecka tränar jag 8 gånger, och spelar 1–2 matcher under helgen.

Som komplementsträning till basket så tränar vi mycket fysträning för att klara av den hårda belastningen. Mina styrkor som basketspelare är att jag är mångsidig. Jag är lång (187 cm), kan skjuta och är ganska snabb för min längd. Jag är även en bra lagspelare och jag sätter alltid laget före mig själv.

Mina mål inom basket är dels att spela på college i USA efter studenten nästa år, och få uppleva basketkulturen där. Den är så sjukt mycket större än den vi har i Sverige. Efter det så drömmer jag om att spela som proffs utomlands eller i Sverige. Jag vill se hur långt basketen kan ta mig!

Min förebild inom basket är Breanna Stewart som spelar i WNBA, hon är en av de bästa i världen men samtidigt väldigt ödmjuk och inspirerande på många sätt.

Jag har två SM-silver, ett NM silver och ett NM guld. Ett silver i European Youth Basketball League och ett silver i Baltic Sea Basketball Cup. Jag har spelat i ungdomslandslaget sedan jag var 14, och har hunnit spela två EM och som bäst kommit 8a. Totalt har jag spelat 40 landskamper. Jag blev MVP i Elite Eight i U-19 SM detta året. Jag har också blivit uttagen till FIBA Youth Camp som en av de två bästa talangerna i min årskull. Min dröm för denna säsongen är att vinna SM-guld. Efter att ha vunnit två silver är jag väldigt revanschsugen på att ta ett guld!

Jag har själv sålt Gutz och jag tyckte att det funkade jättebra. Det var lättsålt och vi fick bra utdelning också. Vad som också är bra är att eftersom att det är så bra kvalité på kläderna så är det kunder som frågar efter det igen, d.v.s. att det är lätt att sälja i flera omgångar. Jag använder själv en del produkter från Gutz när jag tränar. Favoriterna är nog sport boxers och vanliga ankelstrumpor som jag använder typ hela tiden!

//Cecilia