GUTZ AMBASSADÖR

Max Lindberg

Ledare med stor drivkraft

 

Max Lindberg 19 år från Råå Jolleklubb är en av 2018 års nya GUTZ ambassadörer. Nedan kan ni läsa lite om hur det är att vara ungdomsledare.

MAX LINDBERG

När började du själv segla?

Jag började segla när jag var 8 år. Det var en kompis till mig som också skulle gå seglarskola så jag passade då på att gå seglarskola tillsammans med någon jag kände och var mig trygg med. Därefter fastnade vi båda två för seglingen och vi blev seglare helt enkelt.

Var det självklart att du skulle kliva in som ledare?

Till viss del tror jag att ledarrollen var väntad. I takt med att jag fortsatte segla på klubben så blev man ju så småningom medveten om att de äldre tränarna inte skulle stanna på klubben för alltid. Det blev vår roll som seglade just då att lära ut det vi lärt oss av de äldre seglarna till de yngre.

Hur gammal var du när du blev ledare??

Första gången jag fick känna på hur det var att vara “ledare” var nog när jag var 13 – 14 år.

När de äldre tränade och frågade om jag ville vara med och hjälpa till när dom hade seglarskola eller träningar för nybörjare. Mitt första riktiga tränaruppdrag fick jag när jag var 15 – 16 år och då var det mitt ansvar, tillsammans med en annan tränare, att se till så att vi fick in fler seglare som fortsatte att segla – de som vi inom seglingen kallar för gröna seglare.

 

Max Lindberg RJK

Hur många år/säsonger har du varit ledare?

Nu när jag tänker på det så vet jag inte riktigt hur länge jag varit tränare. Det beror ju i och för sig på om vi pratar om min roll som tränare för den gruppen jag veckovis tränar eller den rollen jag haft på seglarskolan. För i så fall så skulle jag nog säga att jag har varit tränare i ca 5 – 6 år.

Har du gått någon typ av ledarutbildning?

Flera stycken faktiskt. Vissa utbildningar är obligatoriska för oss tränare, för att exempelvis få lov att arbeta på seglarskolan. Den första utbildningen kallas “plattformen” och är ämnad för att få oss att förstå ansvaret som kommer med att arbeta med barn. Andra utbildningar jag har gått är bland annat instruktörsutbildningen – vilket är en utbildning som riktar in sig på att lära sig hur man når fram till barn på bästa möjliga sätt och att man dessutom får lära sig vikten av fysisk aktivitet och den positiva inverkan det har på barnen. Utöver de utbildningarna som jag har gjort för seglarskolan så har jag även gått en del kurser inom SSF (svenska seglarförbundet) som fokuserar mer på kappsegling än att bara segla och ha roligt. Inom detta område är jag utbildad tränare ”grön” och ”blå” – de olika färgerna står för varje seglares kunskap och skicklighet där grön är den lägsta fasen och sedan rör man sig upp till blå och sist röd. De seglare jag coachar för nuläget är gröna och blå.

 

Är man ensam som ledare eller jobbar man i ett team?

Som tränare är det egentligen inte särskilt ensamt. På klubben finns det många andra seglare. Bland annat seglare som varit med och tränat med mig en gång i tiden och som vill komma och hjälpa till för att en dag kanske själva ska få axla manteln som tränare på klubben. Dock är det ju du själv som ledare som sköter det mesta av planeringen och ser till så att seglarna hela tiden möter nya utmaningar – så att de utvecklas som seglare men framförallt har roligt medan dom utvecklas.

Man jobbar också väldigt nära med andra tränare: Mer exakt, tränaren för de röda seglarna som mina seglare så småningom ska få börja träna med, när både jag och den andra tränaren bedömer att det inte finns någonting mer jag behöver lära dom.

Hur stora grupper har man i taget?

Det kan variera. Det kan vara väldigt många seglare en säsong och väldigt få en annan säsong eller så är det få i början av säsongen och väldigt många i slutet av säsongen. Just nu är vi iallafall ca 8 stycken seglare.

Har ni någon gång läger där barnen sover över?

Nej dessvärre inte, det har vi inte haft sedan jag seglade själv, haha.

Vilken ålder har barnen du arbetar med?

De barnen jag arbetar med nu är i åldrarna 9 – 13 år.

Vilka utmaningar finns det med att vara ledare?

Jag skulle nog säga att variation är den största svårigheten. Att hela tiden finna någonting nytt sombarnen aldrig har provat på förr. Att träna samma sak om och om igen kan jag själv tycka är väldigt enformigt och det tycker mina elever också. Det som är så bra med segling är ju att förhållandena aldrig är samma. Ena dagen kämpar barnen med en bana på havet där det inte blåser någonting alls och nästa dag kämpar dom med någonting annat på samma bana bara för att det plötsligt blåser mycket mer. Det finns alltid någonting att förbättra inom jollesport, speciellt när det gäller barn eftersom dom lätt glömmer bort instruktioner. Man får ständigt uppmana dom så att de inte glömmer hur man sitter, styr eller skotar seglet utifrån olika vindriktningar.

Vad är det roligaste med att vara ledare och arbeta med barn?

Det roligaste är att få barnen att pusha sig till deras fulla potential och att få dom att inse att någonting som dom kanske tyckt verkat läskigt innan, nu är deras favorit-grej. Att se dom glädjas åt sina egna förmågor och framför allt att få dom att känna att dom klarar sig själva ute på havet.

Jobbar ni på något speciellt sätt med sammanhållningen i klubben?

Varje tisdag under säsongen så anordnar vi kappseglingar inom klubben, där alla seglare seglar ut och tävlar mot varandra. Det är oftast 3 race och sedan seglar man in i hamnen igen, där det finns korv med bröd redo till alla.

Har du några andra intressen?

När jag inte är tränare så umgås jag för det mesta med vänner, tränar på gymmet eller lyssnar på musik i mitt rum.

Vilken är din favorit GUTZ-produkt?

Min favorit GUTZ- produkt är nog utan tvekan kalsongerna och “mens sport boxers (long) som kommit väl till hands när man varit ute och seglat då och då. När man seglar tycker jag det är viktigt att det man har på sig sitter bekvämt och att det är lätt att röra sig. Det är exakt vad dessa produkter gör, de sitter bra och man kan röra sig snabbt och smidigt på däck. Dessutom så bidrar ju framförallt “mens sport boxers (long)” med värme och en viss stödjande känsla vilket känns väldigt behagligt.

//Max Lindberg, ungdomsledare Råå Jolleklubb

PS Du vet väl att vi har fler härliga GUTZ-ambassadörer?