GUTZ AMBASSADÖR

CLARA OLOFSSON

CLARA OLOFFSON GUTZ AMBASSADÖR 3
”Det bästa med lagidrott är känslan av tillhörighet som man får. Oavsett vad som händer eller hur jag mår under dagen vet jag att när jag kommer till träningen på kvällen så hör jag hemma där, jag får vara mig själv och jag får stöttning av personer som bryr sig om mig.”

Möt Clara Olofsson som i arbetat tillsammans med Västergötlands Innebandyförbund om att försöka få tjejer att börja spela innebandy men även att fortsätta genom tonåren. Läs hela intervjun!

Namn: Clara Olofsson
Ålder: 22 år
Bor: I Jönköping
Familj:
Mamma, Pappa och Lillebror på andra ställen men bor med min pojkvän i Jönköping.
Skola/utbildning: Läser HR med företagsekonomi-inriktning på Jönköping University.
Förening: Jönköpings IK

Hur länge har du spelat innebandy och hur kom det sig att du började? Var det självklart för dig att börja spela just innebandy? 

Jag började spela innebandy när jag var ungefär 7 år. Alla kompisar runt omkring började spela och innebandy där jag är ifrån (Tidaholm) är väldigt stort. Jag har testat någon ensamidrott som exempelvis friidrott men har alltid fastnat för bollsport och framförallt lagsporter. Därför blev det ganska tidigt självklart att det var fotboll och innebandy jag hållit på med. Det var inför gymnasiet som jag valde innebandyn.

Vi har fått veta att du även är aktiv inom Västergötlands innebandyförbund i ungdomsinnebandyn, vad är din uppgift där?

Jag jobbade på Västergötlands innebandyförbund fram till att jag började plugga på universitetet. Min uppgift där var att försöka få fler tjejer att börja spela innebandy samt inspirera till att fortsätta spela. Detta projekt var helt nystartat så vi hade inte några exakta mål att sträva efter. Det enda vi visste var att det fanns ett behov bland föreningar runt om i distriktet att få stöd för att stärka sina tjejlag. Jag har tidigare varit ledare på olika ungdomsläger och alltid tyckt att det varit roligt, samt att jag gillar det taktiska väldigt mycket. Det var därför väldigt roligt att få chansen att inspirera tjejer hur roligt det är med innebandy. Mycket av arbetet bestod av att åka ut till olika skolor och hålla i idrottslektioner för de yngre och hålla i träningar på kvällar/helger för de äldre.

CLARA OLOFSSON GUTZ AMBASSADÖR

Vilka är dina styrkor? Vad behöver du jobba på? Vad är roligast att träna?

Jag skulle säga att min största styrka på planen är min spelförståelse. Med hjälp av den kan jag förutspå vad som kommer hända på planen innan det händer och förhoppningsvis stå rätt, bryta bollen eller passa till någon som kommer in i en fri yta. Min styrka idag använder jag främst i försvaret och där känner jag mig trygg. Det jag däremot nu behöver jobba med är att använda min spelförståelse i anfall och våga ta offensiva beslut.

Jag tycker det mesta är roligt att träna och gillar därför variationen mest. Om vi upptäckt någonting på matchen under helgen som vi är mindre bra på tycker jag att det är väldigt roligt att veckan efter träna på just det, att våga utmana sig själv på saker man inte är så bra på.

 

Vad har du och ditt lag framför dig i det närmsta? Har du något uttalat mål i din karriär?

Vi har många nya spelare i laget vilket är väldigt roligt, men det gör också att prestationerna varierar väldigt mycket. Så vårt mål just nu är att hitta en stabil nivå och sedan utvecklas. Jag väljer att inte titta framåt för mycket för jag tycker inte att det gynnar mig, så lagets mål är mitt uttalade mål också.

Vad är det bästa med att tillhöra en lagidrott?

Det bästa med lagidrott är känslan av tillhörighet som man får. Oavsett vad som händer eller hur jag mår under dagen vet jag att när jag kommer till träningen på kvällen så hör jag hemma där, jag får vara mig själv och jag får stöttning av personer som bryr sig om mig. Ju äldre man blir desto mer inser man hur privilegierat det är att få ha så många människor runt omkring sig, som ett skyddsnät. Det tar man för givet när man är mindre.

Vi har väldigt bra stämning i laget just nu. Anledningen till det tror jag är för att vi respekterar varandra mycket och tillåter varandra att vara sig själva. Dessutom har vi väldigt roligt, vi skrattar mycket med varandra.

 

Vad är dina meriter och vilken av dem värderar du högst?

Jag har 3 SM-guld med RIG Umeå (i klasserna JAS och DJ-18) och 1 silver med Västergötland (i SDF-SM). Jag har även ett antal U19-landskamper för Sverige.

Den jag värderar högst är silvret med Västergötland. Vi var egentligen uträknade inför turneringen men motbevisade de flesta. Dessutom har ett tjejlag från Västergötland aldrig tagit sig till final eller vunnit ett silver tidigare, vilket gör att vi blev lite inskrivna i ”historieböckerna”.

 

Gör ni många aktiviteter tillsammans som inte är direkt kopplat till innebandy?

Vi har lite andra aktiviteter ibland, exempelvis spelade vi senast Laserdome. Annars har vi ju annan träning gemensamt hela somrarna och under uppehåll i serien.

 

Har du några förebilder som du inspirerats av?

Jag har nog inte haft någon speciell förebild under längre tid, utan har nog alltid inspirerats av spelare i olika lag som har varit de som gör jobbet i skymundan, de som är riktiga lagspelare. I nutid dock, på sportsligt plan, inspireras jag av Alicia Zälle i mitt lag som just nu rehab:ar sin ANDRA korsbands-skada och är nere och peppar oss i princip varje träning.

 

Gillar du att åka i väg på cup och träningsläger?

När jag var mindre tyckte jag det var väldigt roligt att åka på cuper. Det roligaste var att få möta nya lag och få representera sitt lag inför mycket ny publik.

 

Vad är din erfarenhet och dina känslor kring föreningsförsäljning av produkter som Gutz för att tjäna pengar till laget?

Jag har sålt allt möjligt genom åren men jag skulle säga att träningskläder och kläder är något av det som uppskattas allra mest. Det passar alla åldrar och alla årstider. Det är även väldigt roligt att få hem det sen också.

 

Vilka är dina GUTZ-favoriter?

Mina vardagsfavoriter/gymfavoriter är Ladies Long Sleeve Top och Functional sneaker sock. På innebandyträningarna är det Sport and Running socks samt Ladies sport Long Leg boxer. Materialet på produkterna är det som jag är mest nöjd över och jag känner mig väldigt bekväm i kläderna. Strumporna från Gutz är de bästa strumporna jag har, jag rekommenderar