GUTZ AMBASSADÖR

JOHANNA HOFVENDAHL

KLUBBENS STÖD OCH SAMHÖRIGHET BETYDER ALLT – ÄVEN I EN INDIVIDUELL SPORT!

cajsa1

Möt pigga och charmiga Johanna som vinner lopp i parti och minut. Bakom henne står en stark förening med god kamratskap. Läs om hennes träning och kommande utmaningar.

Namn: Johanna Hofvendahl
Ålder: snart 17 år
Bor: Helsingborg
Familj:
Min familj består av mig, Johanna samt mina föräldrar Carl
och Petra. Dessutom har jag två yngre syskon, Rebecka och David.
Skola/utbildning:Jag har precis avslutat mitt första år på ProCivitas i Helsingborg där jag studerar naturvetenskap.

Förening: IS GÖTA Helsingborg

 

 

Hur länge har du tränat löpning och hur kom det sig att du började? Var det självklart för dig att börja med löpning? Har du testat andra sporter?

Sprungit har jag gjort ända sedan jag lärde mig att gå. Som åttaåring började jag däremot träna friidrott. I början provade jag på alla grenar men det dröjde inte länge innan jag fastnade för just löpning. Dessutom tränade jag även simning (vilket jag gör fortfarande) och spelade fotboll. Att jag valde att satsa mer på löpningen beror på att jag upptäckt att jag hade fallenhet för sporten och självklart även eftersom jag tyckte att det var kul.

 

Hur mycket tränar du? Kompletterar du din träning med något annat än löpning?

Jag tränar i princip varje dag. Löpträningen består av såväl kvalitetspass som distanspass och lugna joggar. Dessutom ingår styrketräning i upplägget. De dagar jag inte springer tränar jag simning. På så sätt håller jag uppe volymen i träningen utan att slita för mycket, då sporten är skonsammare med lägre belastningen. Stora delar av min fritid lägger jag på träning och därför är planering a och o. För att strukturera vardagen och få tid till allt måste jag fördela min tid. Bland annat genom att göra upp en plan för när jag ska plugga utifrån hur träningen ser ut.

AXEL OSCARSSON - LUGI, GUTZ AMBASSDÖR

Vilka är dina styrkor? Vad behöver du jobba på?

Min främsta styrka är min vilja att utvecklas och bli bättre. Motivation är en viktig pusselbit för att jag ska kunna orka fortsätta pressa mig lite till. Dessutom är jag uthållig, en bra egenskap som lång-och medeldistanslöpare. Däremot behöver jag arbeta med fartkänslan och våga hålla igen i början även om det känns lätt.

 

Vad har du för utmaning framför dig i det närmsta? Har du något uttalat mål i din karriär?

Målet är att representera Sverige i större internationella tävlingar och ta medalj i dessa sammanhang. EM för att sedan trappa upp till VM och slutligen OS.

Vad är det bästa med att tillhöra en förening som IS Göta?

IS GÖTA är en förening där alla ställer upp för varandra. Som träningskompisar hjälps man åt och sparrar, på så sätt hjälper man varandra att utvecklas. Det kan vara allt från hejarop eller peppande kommentarer. Stämningen i klubben är mycket god och alla känner alla.

 

Johanna Hofvendahl - Gutz ambassadör
Johanna Hofvendahl - Gutz ambassadör

Tränar du med jämnåriga eller är det en blandad grupp där man i stället fokuserar på rätt nivå med sin löpning? Hur stor är gruppen?

Sedan några år tillbaka tränar jag och ett fåtal andra ungdomar tillsammans med de vuxna. Detta för att få ut mer av träning. Gruppen är ganska stor och delas oftast upp i subgrupper beroende på nivå.

Gör ni många aktiviteter med IS Göta utöver själva träningstillfällena?

Aktiviteter som anordnas är oftast på något sätt kopplade till löpning då det är detta vi brinner för. Det kan vara allt från läger till grillkvällar eller fika efter ett långt distanspass. I samband med att säsongen avslutas anordnas också en gala där priser i olika kategorier delas ut och prestationer under året som gått lyfts upp.

 

Har du några förebilder som du inspirerats av?

En av mina största förebilder är Sarah Lahti eftersom hon har nått stora framgångar, såväl nationellt som internationellt. Dessutom har Lahti slagit en rad svenska rekord. Efter en längre skadeperiod har hon kommit tillbaka starkt och kvalificerat sig till OS i Tokyo.

 

Vilka är dina meriter?

När det gäller USM medaljer har jag hitintills erhållit fyra guld, två silver samt två bronsmedaljer på sträckor från 800 m upp till 4 000 m. För mina insatser på bana och i terräng under säsongen 2019 erhöll jag HISO Juniorstipendium. Utöver detta har jag även två segrar och två andra platser i Lidingöloppet. Där segern i F15 klassen resulterade i ett nytt banrekord som fortfarande håller i sig.

 

Vilken är din bästa löparupplevelse och var?

En av mina bästa löparupplevelser ägde rum när jag blev uttagen till att tävla i blågula färger för första gången. Tanken var från början att Sveriges ungdoms- och juniorlandslag skulle ställas mot andra nordiska länders motsvarande lag. På grund av rådande omständigheter (Covid-19) blev det i stället en intern tävling inom Sveriges olika landslagstrupper. U17 landslaget ställdes mot U19 och J22 lagen. I varje gren ställde två från respektive åldersklass upp och olika placeringar i loppet gav olika mycket poäng. Även om U17 laget som jag tillhörde inte vann skapades en gemenskap och en känsla av samarbete i en sport som annars är individuell.

 

Vilka är dina GUTZ-favoriter?

Min absoluta favoritprodukt är GUTZ kompressionsstrumpor. De sitter perfekt runt foten. Dessutom finns det inga obekväma sömmar som skaver eller trycker. Dessutom tycker jag mycket om ladies seamless top with lace som är perfekt att använda hemma till vardags och är mycket bekväm.

 

//Johanna!