GUTZ AMBASSADÖR

KENAYA KLINTMAN

cajsa1

”Det bästa är att man har någon att dela alla sina känslor och upplevelser med. Det är kul att umgås med andra som har samma mål och drömmar som en själv, att man kämpar för att nå dit tillsammans liksom.”

Möt härliga Kenaya som går på basketgymnasium och har stora drömmar om att spela i WNBA. Hennes styrkor är snabbhet, styrka och framförallt spelförståelse. Läs hela intervjun!

Namn: Kenaya Klintman
Ålder: 17 år
Bor: Jag är från Malmö men just nu bor jag på Riksidrottsgymnasiet Marks elevboende i Kinna.
Familj:
Mamma Sarah, storebror Mikai och lillasyster Maleah
Skola/utbildning: 1:a året på Naturvetenskap programmet på Marks gymnasieskola
Förening:RIG Mark

Hur länge har du spelat basket och hur kom det sig att du började?

Jag började spela basket när jag gick i 1:an. De hade basketträning på min skola, så det var nära att gå dit efter fritids och när jag väl hade provat på älskade jag det.

Jag har två kusiner och en bror som hade börjat spela basket tidigare. Jag hade varit med mycket på deras träningar och matcher och sett hur kul de hade det. När de startade ett lag på min skola blev det självklart att jag skulle prova på.

Jag testade gymnastik och simning när jag var liten men jag gillade inget av det. Men när jag provade basket kändes det bara rätt, det var detta jag skulle göra. Jag längtade alltid till träningen. Eftersom jag varit med och tittat på mina kusiner och min bror så många gånger visste jag direkt hur spelet funkade.

Hur är det att bo på Internat?

RIG Mark bor man i ett korridorboende. Alla har sina egna rum med dusch och toalett. Sen delar man på kök och TV rum. Killarna bor på första våningen och tjejerna på andra.

Jag trivs jättebra här. Det är en stor omställning från att bo hemma eftersom här sköter man det mesta helt själv, såsom handlar, lagar mat, tvättar och städar.

Det positiva är att man kan lägga all fokus på både skolan och sporten, man behöver inte välja. Vi bor precis bredvid skolan där vi även tränar, så vi har ingen restid alls. Vi tränar på morgonen, går hem och duschar och sen direkt till skolan. Skolan är slut runt 16 och sen börjar träningen 16:30. Man är färdig med skola och träning runt kl 18, det är skönt att kunna ha kvällen fri. Det är kul att bo med sina lagkamrater för man lär känna varandra så bra och det tror jag man har nytta av när man sen spelar ihop.

 

GUTZ AMBASSADÖR KENAYA KLINTMAN
Det negativa är att man saknar sin familj. Fast min bror bor också på boendet, så lite familj har jag ändå här. Det är ju också skönt hemma att få lagad mat och inte behöva tänka på handling och tvätt som man måste göra här. Här måste man ta mer ansvar och planera allt själv.

Många av mina kompisar hemma har också gått vidare och vissa har börjat på skolor på andra ställen. Jag hade tur eftersom två av mina vänner från högstadiet också kom in på RIG Mark och bor här tillsammans med mig. Jag håller kontakten med flera av mina vänner och försöker träffas när jag kommer hem på loven.

Vilka är dina styrkor?

Mina styrkor i basket är att jag är stark och snabb. Jag har bra spelförståelse och tycker att jag börjar få ett bra skott. Jag är också en person som aldrig hoppar över en träning (om jag inte är skadad).

Jag tränar på att ta för mig mer i spelet. Det är en vanlig feedback jag får från mina coacher. Jag vet att jag kan, men ibland låser det sig och jag kör inte på så starkt som jag borde. Jag tränar på det och jag vet att det kommer att komma.

Det roligaste är ju alltid att spela match på träningen men jag tycker också det är kul att köra olika skottövningar. Det är en skön känsla när man ser att man blir säkrare och bättre.

Vad har du och ditt lag framför dig i det närmsta? Några mål?

Det största vi har framför oss är att vi ska åka till USA den 4 januari 2022. Vi ska spela i två olika basketturneringar: SheGot Game Classic i Atlanta och sen i Charlotte. Det ska bli jättekul att möta lag från USA och se hur de spelar där. Vi ser alla fram emot det.

Mitt mål är att komma till den högsta ligan WNBA i USA. Men först ska jag gå klart på RIG i Mark och få min utbildning här. Nästa steg hoppas jag kunna få ett stipendium för att kunna spela på ett college i USA eller någonstans ute i Europa. Jag vill kunna leva på min basket i framtiden.

Vad är det bästa med att tillhöra en lagidrott?

Det bästa är att man har någon att dela alla sina känslor och upplevelser med. Det är kul att umgås med andra som har samma mål och drömmar som en själv, att man kämpar för att nå dit tillsammans liksom.

RIG Mark har vi en jättebra stämning tycker jag. Eftersom vi nästan alla bor hemifrån blir vi som en stor familj. Vi umgås när vi lagar mat, går och handlar tillsammans eller ser på film ihop. Vissa kvällar sitter vi alla bara tillsammans och pratar eller spelar något spel. Man kan alltid hitta någon att umgås med om man känner sig ensam.

Vad är dina meriter och vilken av dem värderar du högst?

Mina högsta meriter förutom att jag kommit in på RIG skola är att jag var med och spelade i svenska ungdomslandslaget i somras. Jag blev också uttagen till ett JrNBA läger i Italien för två år sedan. Den merit jag värderar högst är att få chans att representera Sverige, det känns stort.

Gör ni många aktiviteter tillsammans som inte är direkt kopplat till basket?

Eftersom vi har mycket träning, match och skola finns det inte så mycket tid över för annat. Men vi har haft teambuildingaktivitet i början på terminen och då bowlade vi och åt pizza. Ibland ordnar vår boendepersonal Malin gemensam fika eller så fixar hon middag åt oss. Vi har en assistentcoach som kör Yoga med oss ibland, det är kul att prova annan typ av träning.

Har du några förebilder som du inspirerats av, vilka?

Mina förebilder är mina kusiner och min bror. Jag ser hur hårt de kämpar för att nå sina mål. Mina kusiner har båda fått D1 stipendium på college i USA och det är en dröm jag också har.

Vilken upplevelse (cup, match, läger, vinst) kommer du ihåg allra starkast?

Eftersom jag började på RIG Mark i höstas har vi inte hunnit så mycket än, men vi har redan varit i Serbien och i Frankrike och spelat matcher. Jag har också många roliga minnen med mitt förra lag B305. Roligast var nog Göteborgs festivalen, Scania cup och sen när vi vann hela Lunda spelen.

Gillar du att åka i väg på cup och träningsläger?

Det är jättekul att åka iväg på läger och cuper med sitt lag. Det är kul att möta lag som man inte annars möter. Sen får man också många roliga minnen ihop när man är iväg tillsammans.

Vad är din erfarenhet och dina känslor kring föreningsförsäljning av produkter som Gutz för att tjäna pengar till laget?

Jag har sålt Gutz för mitt lag flera gånger. Eftersom jag själv använder deras kläder visste jag att det är bra saker jag säljer och då blir det också lättare att sälja tycker jag. Jag fick alltid positiv respons av de som köpt av mig och ofta frågade folk när jag skulle sälja igen. Det var ett ganska lätt sätt att tjäna pengar till lagkassan.

Vilka är dina GUTZ-favoriter?

Min favorit hos GUTZ är deras långa boxer (304315 och 304316, se alla VÅRA PRODUKTER). Jag använder dem under mina shorts både på träning och i match och har gjort det i flera år. Jag har både de vita och de svarta så de passar med båda våra ställ. Jag har provat andra märken men GUTZ är helt klart de skönaste jag haft.