NORRAHAMMAR GIS SÅLDE 890 GUTZ-PAKET

NORRA HAMMAR - GUTZ AMBASSADÖR

Vi sålde 890 paket!

Norrahammar GIS

Berätta om er förening NGIS!

Norrahammars GIS är en gammal förening som grundades redan 1924 och som idag har ca 500 aktiva medlemmar. Vi bedriver verksamhet inom både fotboll, gymnastik och skidor både för barn och ungdom men vi har även en del seniorlag.

På fotbollssidan har vi idag 220 aktiva fotbollsspelare varav 160 är ungdomar i åldern 4-16 år. Nästan all ungdomsverksamhet bedrivs ideellt genom föräldrar, äldre syskon samt idrottsintresserade vuxna och ungdomar.

Vi jobbar aktivt med att slussa in nya barnverksamheter varje säsong och att ge föräldrar som vill, en chans till utbildning för att kunna ta en träningsgrupp. På senare år har antalet flickor i vår förening ökat avsevärt vilket vi gläds mycket åt. Vi har just nu tre rena flicklag, varav två spelar seriespel med andra lag från Jönköping och närliggande orter I Småland.

Verksamheten är dock inte utan kostnader för NGIS, trots de stora ideella insatserna. Vissa föreningar tar ut avgifter av de som deltar i träningsverksamhet och andra har relativt hög medlemsavgift. Istället för att höja medlemsavgiften har NGIS valt att fr.o.m. 1999 ta ut en symbolisk träningsavgift.

Vad har ni för ambitioner och mål?

Vi tycker det är viktigt att alla skall få vara med. En av orsakerna till låg medlem/träningsavgift är just för att ekonomi inte skall vara ett hinder för att ge barn och ungdomar en meningsfull fritidsaktivitet.

Vi arbetar aktivt med vår värdegrund om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar de demokratiska principerna samt de mänskliga rättigheterna.
Alla föreningsmedlemmar, oavsett kön, ålder, etniskt ursprung, religiös övertygelse, sexuell läggning, politisk åskådning eller funktionshinder ska respekteras och behandlas likvärdigt. Ingen ska behandlas kränkande och alla skall känna sig välkomna.

Vi tycker också att det är viktigt med en trygg social gemenskap. De lär sig att respektera och umgås med andra människor, också över generationsgränser, kulturella- och etniska gränser.

Hur arbetar ni för att skapa gemensamhet i föreningen?

Vi har flera aktiviteter där alla barn- och ungdomslag deltar. Exempelvis ”Panta mera” vid två tillfälle – en gång på våren och en gång på hösten. Detta gör vi för att tillsammans dra in pengar till föreningen. Flera av lagen hittar även på enskilda aktiviteter för att skapa gemenskap inom laget.

I början av juni 2018 åkte våra två Flicklag 05/06 och 08/09 på en resa med hyrd buss till Göteborg och gamla Ullevi för att se landslagets damer vinna mot Kroatien I VM kvalet. På resan dit pratade vi värdegrund och hur vi vill vara mot varandra I laget och föreningen. En otroligt lyckad resa för både spelare, syskon och föräldrar som skapade minnen för livet!

 

Har ni några större evenemang under året?


Vi har en cup, även kallad ”fotbollsfest” i föreningens egna regi. Hammarskölden – Där lag från smålandstrakten kommer och spelar fotboll under två dagar i juni. Vi anordnar även fotbollsskola för barn och ungdom i egen regi. Orsaken till att vi valt egen regi, är för att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt, och att åter igen göra det möjligt för så manga som möjligt att vara med.
I somras var det dryga 90 stycken anmälda på NGIS fotbollsskola som varade i 3 soliga dagar.

Föreningen anordnar även Hammarrundan,som är en riktig klassiker.

Det är den äldsta cykeltävlingen i landet (efter Vätternrundan) och den enda som körs som varvlopp. Det hela började en vårkväll 1969. Då kom JP:s lokalredaktör i Norrahammar, Stig ”Lövet” Löfberg, svettig och i full cykelmundering inrusande i NGIS-stugan under ett pågående styrelsemöte. Styrelsen ordinerades kaffepaus och Lövet berättade om sin ide att arrangera en cykeltävling runt Norrahammar, Torsvik och Taberg – samma sträckning som två år tidigare hade utgjort VM-test för Sverigeeliten på cykel. Sista helgen i augusti firade Hammarrundan 50 års jubileum, där stor del av startavgiften gick till barncancerfonden.

 

Hur peppade ni igång alla lagen inför en GUTZ försäljning?

Vi startade med GUTZ för första gången hösten 2017 – föreningen bestämde att alla lag skulle sälja och vi satte ett mål på 5 paket per spelare. En ansvarig per lag utsågs och jag som huvudansvarig/samordnare för hela föreningens försäljning.Med mycket pepp, påminnelser och lite tjat 😉 nådde vi då 820 sålda paket. Upplägget vi hade då, liksom detta år, är att hälften av förtjänsten tillfaller föreningen, och resterande till resp. lags egna lagkassor, där det sistnämnda såklart var den största moroten.

Gutz har ett bra sortiment, och mycket positivt är att det finns barnsortiment. Högre förtjänst- till skillnad från konkurrenterna – gjorde att GUTZ kändes självklart att sälja.

 

Vad har föreningen/lagen använt pengarna till?

Föreningen har använt en stor del av förtjänsten till att köpa in nya mål, fotbollar och annan utrustning. Vi köpte även en s.k. ”beachflagga” för lagen att ta med på cuper och liknande.

Lagen själva har använt pengarna till många olika saker. Några har anordnat lagfester med mat och övernattning. Ett av våra flicklag hade en alldeles egen fotbollsgala där nomineringar och priser delades ut till uppklädda fotbollstjejer. Flera av lagen har använt pengarna till att betala cupavgifter, då föreningen har en fast summa per lag/år. Vill man vara med på flera cuper/turneringar, har lagen bekostat detta själva. Några av lagen har också köpt in träningskläder till alla spelare.

Vi avslutade precis höstens GUTZ-försäljning och i år landade vi på 890 paket vilket var en bra ökning! Lagkassorna kommer även detta år att få en bra summa pengar att hitta på skojiga saker för.

//Jessica, Norrahammar GIS